Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

27.02.2023 r.– 03.03.2023 r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

Owsianka na mleku,

 

chleb wieloziarnisty, masło, szynka, sałata, papryka, jabłko,

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

396,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa z kapusty młodej z kiełbaską (marchew, pietruszka, seler),

 

Naleśniki z serem i dżemem

 

 

 

kompot wieloowocowy

603,50 kcal

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Grahamka z serem żółtym, sałatą, ogórkiem zielonym,

banan

 

 

 

 

 

kakao z mlekiem

259,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

WTOREK

Kasza manna na mleku,

 

chleb żytni, masło, pasta z jajka, papryka, banan,

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

295,66 kcal

Alergeny*: 1,2,6,7,10

Zupa porowa z ryżem,

 

schab pieczony z ziemniakami, sałata z sosem winegret,

 

 

kompot wieloowocowy

560,00 kcal

 

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Serek homogenizowany własnego wyrobu (ser biały i jogurt naturalny), wafle wielozbożowe

Jabłko

 

 

 

 

225,60 kcal

 

Alergeny*: 1,6,7

ŚRODA

Bułka żytnia, wędlina, ser żółty, pomidor, rzodkiewka, dżem, winogron,

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, kakao na mleku

334,86 kcal

 

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa fasolowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler),

 

spaghetti z makaronem razowym,  posypane serem

 

 

kompot wieloowocowy

495,40 kcal

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Wafle ryżowe,

gruszka

 

 

 

 

 

 

kawa zbożowa na mleku

 

199,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7

CZWARTEK

Płatki kukurydziane na mleku,

 

chleb żytni, masło, wędlina, sałata, ogórek kiszony, pestki dyni,

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

404,86 kcal

 

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa jarzynowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler),

 

pierś z kurczaka w sosie koperkowym, kasza jęczmienna perłowa, surówka z kapusty pekińskiej,

 

 

 

kompot wieloowocowy

464,30 kcal

 

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Chałka z masłem i dżemem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakao na mleku

 

 

203,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7

PIĄTEK

grahamka, masło, twarożek, szczypiorek, papryka, gruszka,

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, Kawa zbożowa na mleku

274,80 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa pomidorowa z makaronem razowym (marchew, pietruszka, seler),

 

ryba panierowana, ziemniaki, surówka wielowarzywna,

 

kompot wieloowocowy

590,10 kcal

 

 

Alergeny*: 2,3,5,6,8,10

Ciasto marchewkowe

 

 

 

 

 

herbata owocowa

 

 

 

226,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

06.03.2023 r. – 10.03.2023 r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

Owsianka na mleku

 

chleb wieloziarnisty z masłem, szynką, sałatą i świeżym ogórkiem

 

jabłko

 

 

 

 

 herbata z cytryną i miodem

386,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa grochowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler, majeranek),

 

 

Racuchy z jabłkiem

 

 

 

 

kompot wieloowocowy

483,8 kcal

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Koktajl: truskawki, jogurt naturalny z granolą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

185,70 kcal

Alergeny*: 1,6,7

WTOREK

Grahamka, masło, twarożek z jogurtem naturalnym, ogórek kwaszony, pomidor,

 

gruszka

 

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

238,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Barszcz czerwony z makaronem (marchew, pietruszka, seler)

 

 

 Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki

 

 

kompot wieloowocowy

452,2 kcal

 

 

 

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Kasza manna na mleku z sokiem owocowym,

 

jabłko

 

 

 

 

 

 

 

 

herbata owocowa

231,36 kcal

Alergeny*: 1,6,7

ŚRODA

Płatki jęczmienne na mleku,

 

chleb żytni, masło, paróweczki z szynki, ketchup, jabłko

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

 

406,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa kalafiorowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler),

 

gulasz mięsny z kluskami śląskimi  i surówką z marchewki i jabłka,

 

 

kompot wieloowocowy

462,20 kcal

 

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Chleb wieloziarnisty z masłem z musem owocowym,

 

 

 

 

 

 

 

kawa zbożowa z mlekiem i miodem

233,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

CZWARTEK

Kasza jaglana na mleku z cynamonem,

 

Bułka żytnia, masło,dżem, ser żółty, sałata, ogórek świeży,

 

winogron

 

 

herbata z cytryną i miodem

 

400,06 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa pomidorowa z makaronem razowym (marchew, pietruszka, seler),

 

ryba, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej,

 

 

 

 

kompot wieloowocowy

590,10 kcal

 

Alergeny*: 2,3,5,6,8,10

Rogalik maślany z masłem

 

banan

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakao

299,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7

PIĄTEK

Bułka żytnia, twarożek ze szczypiorkiem, masło, pomidor, rzodkiewka, winogron

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, kawa zbożowa

285,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Żurek z ziemniakami i jajkiem (marchew, pietruszka, seler),

 

pierogi z serem

 

 

kompot wieloowocowy z miodem

532,30 kcal

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Banan, orzechy,

 

 

 

 

 

 

kakao naturalne z mlekiem i miodem

215,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7

*Alergeny w żywności (podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione poniżej substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. płatki, otręby, granola, suszone owoce, herbaty, wędliny, przyprawy, kakao) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Alergeny:

  1. Zboża zawierające GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) i produkty pochodne,
  2. JAJKA i produkty pochodne,
  3. RYBY i produkty pochodne,
  4. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne,
  5. SOJA i produkty pochodne,
  6. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
  7. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje) i produkty pochodne,
  8. SELER zwyczajny i produkty pochodne,
  9. GORCZYCA i produkty pochodne,
  10. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne,
  11. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2,
  12. ŁUBIN i produkty pochodne,

Szczegółowe receptury posiłków znajdują się do wglądu u intendentki

13.03.2023 r. – 17.03.2023 r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

Płatki jęczmienne na mleku cynamonem,

 

pieczywo wieloziarniste, masło, szynka, ogórek kwaszony, sałata, migdały

 

 

 herbata z cytryną i miodem

351,86 kcal

 

Alergeny*: 1,6,7,10

Kapuśniak  z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler),

 

 leczo z makaronem razowym i pomidorami,

 

 

kompot wieloowocowy

458,30 kcal

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Kisiel własnego wyrobu z owocami,

 

banan

 

 

 

 

kakao na mleku z miodem

205,30 kcal

Alergeny*: 1,6,7

WTOREK

bułka żytnia, masło, twarożek biały ze szczypiorkiem, rzodkiewka, banan,

 

 

 

herbata z cytryną i miodem,kawa zbożowa z mlekiem

325,86 kcal

 

 

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa pieczarkowa z makaronem (marchew, pietruszka, seler),

 

Sos słodko-kwaśny z filetem i ryżem

 

 

kompot wieloowocowy

444,20 kcal

 

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Wafle ryżowe,

gruszka

 

 

 

 

 

kakao z mlekiem

 

 

247,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7

ŚRODA

Płatki kukurydziane z mlekiem z cynamonem,

 

grahamka, masło, pasta z awokado, ser żółty, papryka, ogórek kiszony, gruszka,

 

 

herbata z cytryną i miodem

396,86 kcal

 

Alergeny*: 1,2,6,7,10

Rosół z makaronem (marchew, pietruszka, seler),

 

panierowany filet z indyka, ziemniaki, marchewka z groszkiem,

 

kompot wieloowocowy

590,90 kcal

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Koktajl: banan, jogurt naturalny, chrupki kukurydziane

 

 

 

 

 

 

277,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7

CZWARTEK

Owsianka na mleku,

 

chleb żytni,  masło, ser żółty, dżem, sałata, ogórek świeży, jabłko,

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

361,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa serowa z makaronem (marchew, pietruszka, seler),

 

Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka, jabłka i cebuli,

 

 

kompot wieloowocowy

449,40 kcal

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Budyń własnego wyrobu, chrupki kukurydziane, banan

 

 

 

 

 

 

 

 

175,60 kcal

Alergeny*: 1,6,7

PIĄTEK

bułka żytnia, masło, pasta jajeczna, ser żółty, pomidor, winogron

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, kawa zbożowa na mleku

294,86 kcal

Alergeny*: 1,2,6,7,10

Zupa pomidorowa z ryżem (marchew, pietruszka, seler),

 

filet rybny gotowany na parze, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka z oliwą,

 

 

kompot wieloowocowy

537,80 kcal

Alergeny*: 2,3,5,6,8,10

Bułka, twarożek, jabłko

 

 

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

 

229,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

 

*Alergeny w żywności (podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione poniżej substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. płatki, otręby, granola, suszone owoce, herbaty, wędliny, przyprawy, kakao) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Alergeny:

  1. Zboża zawierające GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) i produkty pochodne,
  2. JAJKA i produkty pochodne,
  3. RYBY i produkty pochodne,
  4. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne,
  5. SOJA i produkty pochodne,
  6. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
  7. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje) i produkty pochodne,
  8. SELER zwyczajny i produkty pochodne,
  9. GORCZYCA i produkty pochodne,
  10. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne,
  11. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2,
  12. ŁUBIN i produkty pochodne,

Szczegółowe receptury posiłków znajdują się do wglądu u intendentki

 

 

20.03.2023 r. – 24.03.2023 r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

bułka z ziarnami, masło, dżem, ser żółty, ogórek, sałata, jabłko,

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, kakao

 

 

335,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Rosół z makaronem z przepiórczych jaj (marchew, pietruszka, seler),

 

Kurczak gotowany, ziemniaki, surówka z białej kapusty,

 

 

kompot wieloowocowy

 

511,20 kcal

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Chlebek żytni z masłem i twarożkiem,

banan

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

 

 

280,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

WTOREK

Owsianka na mleku,

 

chleb wieloziarnisty, masło, pasztecik, pomidor, banan

 

 

 

 

 

 

 

 herbata z cytryną i miodem

 

 

254,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa pomidorowa z mieszanym ryżem i świeżymi pomidorami (marchew, pietruszka, seler), 

 

schab pieczony w sosie, kopytka, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka z sosem na bazie oliwy,

 

 

kompot wieloowocowy

594,80 kcal

 

 

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Budyń, chrupki kukurydziane,

gruszka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

 

160,46 kcal

 

Alergeny*: 1,6,7

ŚRODA

Bułka żytnia z masłem, szynka, pomidor, sałata,

 

winogron

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, kawa zbożowa

342,56 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Krupnik z kaszą jęczmienną (marchew, pietruszka, seler),

 

ryba panierowana z bułce razowej, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłuszka,

 

 

kompot wieloowocowy

567,90 kcal

 

 

Alergeny*: 2,3,5,6,8,10

Kiełbaska pieczona z chlebkiem

 

słonecznik

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną

 

204,86 kcal

 

Alergeny*: 1,6,7,10

CZWARTEK

Kasza manna na mleku,

 

bułka żytnia, masło, jajecznica, banan,

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

 

 

254,00 kcal

Alergeny*: 1,2,6,7,10

Zupa ogórkowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler),

 

pulpety mięsne w sosie pomidorowym, kasza gryczana, surówka z kapusty czerwonej, jabłkiem, cebulą, marchewką,

 

 

kompot wieloowocowy

474,70 kcal

 

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Koktajl: jogurt naturalny, truskawki, wafle ryżowe, pestki dyni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

194,70 kcal

Alergeny*: 1,6,7

PIĄTEK

Płatki jęczmienne na mleku,

 

chleb żytni z masłem, serek topiony, papryka, winogron,

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

357,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Barszcz ukraiński z ziemniakami (marchew, pietruszka, buraki),

 

Zapiekanka z ryżem i jabłkami z cynamonem

 

 

kompot wieloowocowy

588,70 kcal

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Bułeczka maślana

banan

 

 

 

 

 

 

 

herbata owocowa

280,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7

*Alergeny w żywności (podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione poniżej substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. płatki, otręby, granola, suszone owoce, herbaty, wędliny, przyprawy, kakao) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Alergeny:

  1. Zboża zawierające GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) i produkty pochodne,
  2. JAJKA i produkty pochodne,
  3. RYBY i produkty pochodne,
  4. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne,
  5. SOJA i produkty pochodne,
  6. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
  7. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje) i produkty pochodne,
  8. SELER zwyczajny i produkty pochodne,
  9. GORCZYCA i produkty pochodne,
  10. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne,
  11. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2,
  12. ŁUBIN i produkty pochodne,

Szczegółowe receptury posiłków znajdują się do wglądu u intendentki

27.03.2023 r. – 31.03.2023 r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

Owsianka na mleku,

 

chleb wieloziarnisty, masło, szynka, sałata, papryka, jabłko,

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

396,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa z kapusty młodej z kiełbaską (marchew, pietruszka, seler),

 

Naleśniki z serem i dżemem

 

 

 

kompot wieloowocowy

603,50 kcal

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Grahamka z serem żółtym, sałatą, ogórkiem zielonym,

banan

 

 

 

 

 

kakao z mlekiem

259,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

WTOREK

Kasza manna na mleku,

 

chleb żytni, masło, pasta z jajka, papryka, banan,

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

295,66 kcal

Alergeny*: 1,2,6,7,10

Zupa porowa z ryżem,

 

schab pieczony z ziemniakami, sałata z sosem winegret,

 

 

kompot wieloowocowy

560,00 kcal

 

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Serek homogenizowany własnego wyrobu (ser biały i jogurt naturalny), wafle wielozbożowe

Jabłko

 

 

 

 

225,60 kcal

 

Alergeny*: 1,6,7

ŚRODA

Bułka żytnia, wędlina, ser żółty, pomidor, rzodkiewka, dżem, winogron,

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, kakao na mleku

334,86 kcal

 

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa fasolowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler),

 

spaghetti z makaronem razowym,  posypane serem

 

 

kompot wieloowocowy

495,40 kcal

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Wafle ryżowe,

gruszka

 

 

 

 

 

 

kawa zbożowa na mleku

 

199,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7

CZWARTEK

Płatki kukurydziane na mleku,

 

chleb żytni, masło, wędlina, sałata, ogórek kiszony, pestki dyni,

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

404,86 kcal

 

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa jarzynowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler),

 

pierś z kurczaka w sosie koperkowym, kasza jęczmienna perłowa, surówka z kapusty pekińskiej,

 

 

 

kompot wieloowocowy

464,30 kcal

 

 

Alergeny*: 2,5,6,8,10

Chałka z masłem i dżemem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakao na mleku

 

 

203,00 kcal

Alergeny*: 1,6,7

PIĄTEK

grahamka, masło, twarożek, szczypiorek, papryka, gruszka,

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, Kawa zbożowa na mleku

274,80 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

Zupa pomidorowa z makaronem razowym (marchew, pietruszka, seler),

 

ryba panierowana, ziemniaki, surówka wielowarzywna,

 

kompot wieloowocowy

590,10 kcal

 

 

Alergeny*: 2,3,5,6,8,10

Ciasto marchewkowe

 

 

 

 

 

herbata owocowa

 

 

 

226,86 kcal

Alergeny*: 1,6,7,10

 

*Alergeny w żywności (podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione poniżej substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. płatki, otręby, granola, suszone owoce, herbaty, wędliny, przyprawy, kakao) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Alergeny:

  1. Zboża zawierające GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) i produkty pochodne,
  2. JAJKA i produkty pochodne,
  3. RYBY i produkty pochodne,
  4. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne,
  5. SOJA i produkty pochodne,
  6. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
  7. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje) i produkty pochodne,
  8. SELER zwyczajny i produkty pochodne,
  9. GORCZYCA i produkty pochodne,
  10. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne,
  11. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2,
  12. ŁUBIN i produkty pochodne,

Szczegółowe receptury posiłków znajdują się do wglądu u intendentki.