KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

20.09.2021 r. – 24.09.2021r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Alergeny*

PONIEDZIAŁEK

Płatki jęczmienne na mleku cynamonem,

 

pieczywo wieloziarniste, masło, szynka, ogórek kwaszony, sałata, migdały

 

 

herbata z cytryną i miodem

Kapuśniak  z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler),

 

 leczo z makaronem razowym i pomidorami,

 

 

kompot wieloowocowy

458,30 kcal

Kisiel własnego wyrobu z owocami,

 

 

 

 

 

 

kakao na mleku z miodem

1, 2, 5, 6, 7, 8, 10,

WTOREK

bułka żytnia, masło, twarożek biały ze szczypiorkiem, rzodkiewka, banan,

 

 

 

herbata z cytryną i miodem,kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pieczarkowa z makaronem (marchew, pietruszka, seler),

 

Sos słodko-kwaśny z filetem i ryżem

 

 

kompot wieloowocowy

444,20 kcal

Wafle ryżowe,

 

 

 

 

 

 

kakao z mlekiem

1, 2, 5, 6, 7, 8, 10,

ŚRODA

Płatki kukurydziane z mlekiem z cynamonem,

 

grahamka, masło, pasta z awokado, ser żółty, papryka, ogórek kiszony, gruszka,

 

 

herbata z cytryną i miodem

Rosół z makaronem (marchew, pietruszka, seler),

 

panierowany filet z indyka, ziemniaki, marchewka z groszkiem,

 

kompot wieloowocowy

590,90 kcal

Koktajl: banan, jogurt naturalny, chrupki kukurydziane

1, 2,  5, 6, 7, 8, 10,

CZWARTEK

Owsianka na mleku,

 

chleb żytni,  masło, ser żółty, dżem, sałata, ogórek świeży, jabłko,

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

Zupa serowa z makaronem (marchew, pietruszka, seler),

 

Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka, jabłka i cebuli,

 

 

kompot wieloowocowy

449,40 kcal

Budyń własnego wyrobu, chrupki kukurydziane, banan

1, 2, 5, 6, 7, 8, 10,

PIĄTEK

bułka żytnia, masło, pasta jajeczna, ser żółty, pomidor, winogron

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, kawa zbożowa na mleku

Zupa pomidorowa z ryżem (marchew, pietruszka, seler),

 

filet rybny gotowany na parze, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewki, jabłka z oliwą,

 

 

kompot wieloowocowy

537,80 kcal

Bułka, twarożek, jabłko

 

 

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10,

27.09.2021 r. – 01.10.2021r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Alergeny*

PONIEDZIAŁEK

bułka z ziarnami, masło, dżem, ser żółty, ogórek, sałata, jabłko,

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, kakao

 

Rosół z makaronem z przepiórczych jaj (marchew, pietruszka, seler),

 

Kurczak gotowany, ziemniaki, surówka z białej kapusty,

 

 

kompot wieloowocowy

 

511,20 kcal

Chlebek żytni z masłem i twarożkiem,

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

1, 2, 5, 6, 7, 8, 10,

WTOREK

Owsianka na mleku,

 

chleb wieloziarnisty, masło, pasztecik, pomidor, banan

 

 

 

 

 

 

 

 herbata z cytryną i miodem

 

Zupa pomidorowa z mieszanym ryżem i świeżymi pomidorami (marchew, pietruszka, seler), 

 

schab pieczony w sosie, kopytka, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka z sosem na bazie oliwy,

 

 

kompot wieloowocowy

594,80 kcal

Budyń, chrupki kukurydziane,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

1, 2, 5, 6, 7, 8, 10,

ŚRODA

Bułka żytnia z masłem, szynka, pomidor, sałata,

 

słonecznik

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem, kawa zbożowa

Krupnik z kaszą jęczmienną (marchew, pietruszka, seler),

 

ryba panierowana z bułce razowej, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłuszka,

 

 

kompot wieloowocowy

567,90 kcal

Kiełbaska pieczona z chlebkiem

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną

1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10,

CZWARTEK

Kasza manna na mleku,

 

bułka żytnia, masło, jajecznica, banan,

 

 

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

Zupa ogórkowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler),

 

pulpety mięsne w sosie pomidorowym, kasza gryczana, surówka z kapusty czerwonej, jabłkiem, cebulą, marchewką,

 

 

kompot wieloowocowy

474,70 kcal

Koktajl: jogurt naturalny, truskawki, wafle ryżowe, pestki dyni

1, 2, 5, 6, 7, 8, 10,

PIĄTEK

Płatki jęczmienne na mleku,

 

chleb żytni z masłem, serek topiony, papryka, winogron,

 

 

 

 

herbata z cytryną i miodem

Barszcz ukraiński z ziemniakami (marchew, pietruszka, buraki),

 

Zapiekanka z ryżem i jabłkami z cynamonem

 

 

kompot wieloowocowy

588,70 kcal

Bułeczka maślana

 

 

 

 

 

 

 

 

herbata owocowa

1, 2, 5, 6, 7, 8, 10,

*Alergeny w żywności (podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione poniżej substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. płatki, otręby, granola, suszone owoce, herbaty, wędliny, przyprawy, kakao) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Alergeny:

  1. Zboża zawierające GLUTEN (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) i produkty pochodne,
  2. JAJKA i produkty pochodne,
  3. RYBY i produkty pochodne,
  4. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne,
  5. SOJA i produkty pochodne,
  6. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
  7. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje) i produkty pochodne,
  8. SELER zwyczajny i produkty pochodne,
  9. GORCZYCA i produkty pochodne,
  10. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne,
  11. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2,
  12. ŁUBIN i produkty pochodne,

Szczegółowe receptury posiłków znajdują się do wglądu u intendentki