KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Rozkład dnia

RAMOWY ROZKŁAD DNIA

Część I

6:00 – 8:00 Schodzenie się dzieci. Grupy łączone. Stwarzanie warunków do zabaw odpowiadających zainteresowaniom dziecięcym. Gry i zabawy dydaktyczne, zabawy konstrukcyjne, tematyczne, badawcze itp. Oglądanie książek, albumów, czasopism dziecięcych. Prace porządkowe w sali.
8:00 –8:30 Poranne ćwiczenia gimnastyczne. Zabawy rytmiczne. Zabawy integrujące grupę. Rozmowy kierowane na tematy zgodne z zainteresowaniami dzieci.
8:30 – 9:00 Czynności higieniczne oraz przygotowanie do śniadania. Śniadanie - doskonalenie umiejętności samodzielnego i estetycznego spożywania posiłku

Część II

9:00 – 10:00 Zajęcia dydaktyczne w oparciu o program wychowania przedszkolnego. Organizowanie zabaw twórczych, ruchowych, stymulujących rozwój dzieci.
10:00 – 11:15 Pobyt na świeżym powietrzu, spacery i wycieczki, obserwowanie przyrody z uwzględnieniem zmian zachodzących w cyklu czterech pór roku, środowisk społecznych. Ćwiczenia gimnastyczne, gry i zabawy ruchowe, zabawy z jęz. angielskim, Tworzenie warunków do spontanicznej i zorganizowanej zabawy.
11:15 – 12:00 Przygotowanie do obiadu - zabiegi higieniczne, samoobsługowe i organizacyjne. Obiad - doskonalenie umiejętności samodzielnego i estetycznego spożywania posiłku. Czynności higieniczne- mycie zębów.
12:00 – 12:30 Odpoczynek – słuchanie muzyki relaksacyjnej, bajek, wybranych pozycji z literatury dziecięcej.

Część III

12:30 – 14:15 Samodzielna zabawa dzieci- podejmowanie różnorodnych form działania dzieci przy niewielkim udziale nauczyciela. Aktywność wyrównawczo-stymulacyjna, praca z dzieckiem zdolnym, zabawy z jęz. angielskim, religia. Zajęcia w Klubie Przedszkolaka wg harmonogramu w poszczególnych grupach. Pobyt w ogrodzie - obserwacje środowisk przyrodniczych, zabawy badawcze.
14:15 – 14:30 Czynności higieniczne oraz przygotowanie do podwieczorku.
14:30 – 14:45 Podwieczorek.
14:45 – 17:00 Stwarzanie warunków do zabaw odpowiadających zainteresowaniom dzieci. Praca indywidualna i zespołowa w zależności od potrzeb i możliwości dzieci. Prace porządkowe w sali. Zabawy dowolne w ogrodzie. Rozchodzenie się dzieci.